Beleef het in de zorg

Het optimaal beleven van de natuur heeft een tal van positieve effecten voor de bewoners in een zorginstelling. Het verblijf in de tuin verlaagt de hartslag en vermindert stress. Ook zorgt nauw contact met de natuur voor minder pijnervaring, eet- en slaapproblemen.

Natuurbeleving

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van mensen die in een zorginstelling woont, komt slechts één keer per week buiten. Eén op de tien bewoners komt helemaal nooit buiten.

Een beleeftuin in de zorg is hiervoor dé oplossing. Het levert namelijk een grote bijdrage aan de natuurbeleving van de bewoners in een zorginstelling. In de tuin worden de zintuigen maximaal geprikkeld.

joyce-huis-66QEF_ZmzKY-unsplash

Prikkel de zintuigen

Tuinieren & Dieren

Een beleeftuin biedt alle ruimte voor tuinieren en het verzorgen van dieren. Het water geven van een plant of het voeren van de kippen op vaste, terugkerende tijden geeft bewoners een bepaalde verantwoordelijkheid. Hierdoor maken ze het proces van groei tot bloei van dichtbij mee.

Werken met groen en dieren zorgt ervoor dat de bewoners bezig zijn met hun handen. Met de handen in de grond, het voeren van een konijn of het knuffelen van een kip prikkelt de zintuigen. Het horen, zien, ruiken, proeven en voelen staat altijd centraal in de beleeftuinen.

Naast het sensopathische spel is tuinieren in de beleeftuin praktisch én voordelig. Het is af te stemmen op wat iemand nog kan door bijvoorbeeld verhoogde bakken. Onder begeleiding kan er een effectieve dagactiviteit plaatvinden waarbij de bewoners planten, onderhouden, oogsten en vervolgens eten uit eigen tuin.

Beleef & Beweeg

Actief bewegen verbetert de motoriek, het fysiek functioneren en neemt de kans op chronische ziekten af. Daarnaast bevordert het de eetlust en de slaaprust van de bewoners. Als je rondje loopt door de beleeftuin zie je dat de tuin uitnodigt om actief bezig te zijn. Verschillende toestellen maken het mogelijk dat de bewoners hun evenwicht en spierkracht op peil kunnen houden en verbeteren.

Ontmoeting & Contact

De beleeftuin is een echte ontmoetingsplek. Oog voor elkaar staat hier centraal. De tuin is ingericht om de sociale interactie tussen de bewoners te bevorderen. Door de comfortabele materialen en rolstoelvriendelijk meubilair is de tuin toegankelijk voor iedereen.

Evenementen of activiteiten voor de bewoners in een muffig zaaltje is niet meer van deze tijd. De beleeftuin haalt binnen naar buiten. Voor een kleinschalig, muzikaal optreden, een potje bingo of een andere activiteit biedt de beleeftuin voldoende ruimte en faciliteiten.

 

Meer weten?

Heeft u vragen over onze diensten of interesse in een samenwerking? Neem dan contact met mij op!

cta-image